Tegnap ahogy olvashattátok,
sikerült egy kicsit elkenődnöm. Szerencsére Bo lelket öntött belém, és ma már
pozitívan indultam el reggel 8-kor a Balinéz főzőkurzusra. Nagyon ügyesen
lealkudtam 395 000 rúpiáról 275 000 rúpiára. Belegondolva simán
megérte, hiszen otthon is ilyen árban volt a thai főzőkurzus és a sushi készítő
tanfolyam.
8:45-re találtuk meg egymást a
sofőrrel, akit csodák csodájára szintén Nyoman-nak hívtak. Meg is kérdeztem
tőle, itt ez mennyire gyakori név, azt mondta ez a 3. leggyakoribb a 4. pedig a
Ketut, sajnos az első kettőt nem jegyeztem meg.
Banánok |
snakeskin fruit |
Az utunk egy szomszédos faluba
vezetett Ubud mellé. Először bementünk a helyi piacra, hogy megismerkedjek az
alapanyagokkal. Nagyon sok finomságot lehetett kapni, ezernyi féle különböző
banánt, indonéz sütiket és kekszeket és a snakeskin fruit-ot (másnéven salak).
A neve onnan ered, hogy a héja olyan mint a kígyó bőré, ez csak errefelé terem.
Nagyon, de nagyon finom gyümölcs, ropogós mint az alma, de az ízét nem tudnám
mihez hasonlítani, citrusos és nagyon ízletes. Ha lesz alkalmam ebből biztosan
veszek egy adaggal még.
Miután megismerkedtem minden fűszerrel és gyümölccsel illetve
zöldséggel el is indultunk a helyszínre. Dhono volt a mesterem ezen a napon.
Egyből kávéval és helyi finom sütivel indítottunk, ami jól esett, mert nem
reggeliztem. Végre az első finom Balinéz kávémat ittam. Dhono megtanított
fűszert darabolni és pasztát készíteni belőle. Megtanított az alapvető
fűszerekre, amit a Balinéz és az indonéz konyha használ: chili (több féle),
gyömbér, citromfű, galangál, kurkuma (2 féle), fokhagyma, salott hagyma és
rákpaszta. Ezeket kellett vagy összevágni vagy pasztásítani különböző arányban.
ezeket használják a balinéz konyhában |
5 féle fogást készítettünk el:
Jukurt Urab (Balinéz saláta),
Calon Be Slap (húsgombóc leves),
Sate Ayam (csirke satay nyárs),
Tahu Mesanten (tofú kókusztejes szószban)
Dadar Kdongding (kókusz lisztből készült pandan palacsinta kókuszos
töltelékkel)
Calon Be Slap |
Meglepődtek milyen gyorsan
tanulok, a palacsinta készítésemet meg is csodálták. Mindegyik étel egyszerű,
csak a hozzávalókat lesz körülményes otthon beszerezni, de mindenképpen meg
akarom őket főzni. Dhono a lelkemre kötötte hogy e-mail-en küldjek neki fotót ha
elkészítettem valamelyiket, és ha valamelyik hozzávalót nem tudnám beszerezni
akkor is írjak, majd megbeszéljük mivel tudom helyettesíteni. Nagyon szuper
napot töltöttem Dhono-val és a csapatával, segítőkészek voltak, és végre bele
láthattam a mindennapjaikba.
Ünnepi álodozat |
Megtudtam azt is hogy mire valók
a kis kosárkák amiket nap mint nap látok szanaszét. Ezek a reggeli „áldozatok”,
egy nap többször is mutatnak be áldozatot a földön heverők a rossz szellemeknek
vannak, a ház előtt és az üzletekben pedig a sikeres nap miatt. Aki igazán
szorgalmasan gyakorolja a hitet és van ideje kis áldozatokat gyártani, azok
naponta háromszor is megteszik. Nagyobb ünnep alkalmával nagyobb és
tartalmasabb áldozatot készítenek. Azt mondta Nyoman, hogy egy áldozat minden
egyes része valamit szimbolizál. Mondta hogy ezeket mindig gondosan
kidolgozzák, lehetne csak egymásra hányni, de az nem lenne esztétikus, és azt
ők nem szeretik. Egyébként a piacon már lehet venni előre elkészített
áldozatokat, hiszen a turizmus miatt egyre elfoglaltabbak az emberek és nem
érnek rá ezzel pepecselni.
bal oldal lakóház, jobb oldalt konyha és a messzeségben a templom |
Már írtam, hogy itt minden házban
kötelező egy házi templom. A templom van a porta közepén, előtte egy fedett „színpad” ahol a szertartásokat végzik
vagy éppen esküvőt tartanak. A házi templomtól mindig balra van a lakóház és
jobbra a konyha, illetve a templommal szembe lehet még építeni több szobát is.
Hazafelé megfigyeltem és tényleg minden egyes ház így van kialakítva. A ház
lépcsőjén mindig friss virág van elhelyezve, minden nap kidíszítik a
környezetüket.
Most éppen száraz szezon van,
Nyoman azt mondta ilyenkor minden sárga, mert csak a virágok dominálnak, míg
esős évszakban az egész sziget zöldbe borul és kevesebb a virág is.
kopi luwak |
Ebéd után elmentünk újra egy „kopi
platation”-ra, ahol úgy döntöttem végre kipróbálom a híres luwak kopit. Sokkal
jobb mint bármilyen kávé itt, de őszinte leszek, én nem éreztem benne azt, hogy
a világ legjobb kávéja lenne, nekem még mindig a vietnámi a legjobb. Egy nagyon
kedves nő vezetett körbe, aki megdöbbent azon, hogy egyedül jöttem. Első
kérdése, mint mindenkinek az volt, hogy van e barátom, a második pedig az, hogy
miért nincs. Ezt minden egyes nap megkérdezi tőlem valaki döbbent arccal, és
nem tudok rá mit mondani. Úgyhogy gyorsan ki kell találnom valami ütős
szöveget, mert egyre kellemetlenebbek ezek a kérdések. Vajon tényleg ennyire
döbbenetes lenne az hogy egyedülálló vagyok?
Ő még nem találkozott egyedül
utazó turistával, mert Balira mindig párosával jönnek az emberek. Igen ezt a
helyzetet tegnap én is konstatáltam. Dhono szerint is nagyon bátor dolog. Nem
tudom eldönteni, hogy csodabogárnak érezzem magam, vagy nagyon laza embernek.
Persze nem így terveztem az utazást, de így alakult, és őszintén szólva sokkal
jobb így. Több emberrel találkoztam és kötöttem barátságot, mint az elmúlt 5
évben, sokkal könnyebben szívom magamba a kultúrát és alkalmazkodom a
környezetemhez. Furcsa vagy nem, de hiába fizikailag egyedül vagyok, ennek ellenére sosem
érzem magam egyedül (jó kivételt képez a tegnapi szomorkás napom).
Mix fruit juice és egy ajándék bruscetta |
Délután felfedeztem egy közeli
mozgalmas utcát, ahol vannak éttermek, atm-ek és persze Circle K. A Circle K is
olyan, mint a 7eleven. Gyorsan bevásároltam holnapra a hajóútra (reggel 7kor
indulok Gili Air-re) és megajándékoztam magamat egy utolsó vacsival és egy mix
fruit juice-al. Érzékeny búcsút veszek Ubud-tól, mert Gili Air-től Nusa Dua-ba megyek.
És pár kulissza fotó a Cooking Class-ról:
welcome bali kávém és fincsi kókuszos nasi |
balinéz szakácsnőként |
így kell fűszer darabolni |
így készült a fűszer paszta |
satay gyártás nagy üzemben |
kicsi satay nyársaim |
Legyezni kellett a parazsat |
Isteni balinéz palacsinta |
újra kávé és tea kóstoló |
így készül a luwak kopi |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése